Sisällysluettelo
Miksi kytkin luistaa?
Tuntuuko siltä, että ajoneuvosi kiihtyy tavallista hitaammin ja mäkien ylittäminen on vaikeaa? Älä ensimmäisenä etsi vikoja sytytyksestä tai polttoaineen syötöstä: jos näihin oireisiin liittyy kytkinpolkimen löysyyttä ja matkustamossa on ajoittain epämiellyttävää palaneen hajua, ongelma on todennäköisesti luistava kytkin. Me selitämme, miksi kytkin luistaa ja miten sen voi välttää.
Millainen on auton kytkimen rakenne?
Järjestelmä on tarkoitettu moottorin ja vaihteiston sujuvaan irti- ja takaisinkytkentään silloin, kun vaihteita vaihdetaan, kytketään vapaalle tai jarrutetaan. Nykyisin yleisimmin käytetty malli on kitkakytkin, jossa vääntömomentti välittyy kitkavoiman avulla. Laitteiston keskeisiä osia ovat:
- Kytkimen kannen kokoonpano. Kytkimen kannen kokoonpano koostuu painelevystä, kannesta ja jousilevystä. Kansi on pultattu moottoriin tukevasti. Erikoisjousia käytetään kytkemään kansi ja painelevy toisiinsa. Kun kytkin on kytkettynä, ne ovat puristettuina: kun kytkin on irti, ne vapautetaan ja ne vetävät painelevyn irti kytkinlevystä. Painelevy aktivoituu jousilevyn avulla. Kun kytkin on kytkettynä, sen hampaat ovat vapaana ja sen sisempi osa painaa painelevyä, joka puolestaan painaa kytkinlevyä moottorin vauhtipyörään.
- Kytkinlevy. Kytkinlevy sijaitsee moottorin ja painelevyn välissä. Se on metallinen levy, johon kitkapinnat on liitetty niiteillä. Sen navan sisähalkaisija on yhdistetty urien avulla vaihdelaatikon sisäänmenoakseliin. Tasainen vaihteen vaihtuminen ja tärinöiden vaimennus on varmistettu iskunvaimentimien avulla. Kun kytkin on kytkettynä, komponentti puristetaan vauhtipyörään, joka takaa vääntömomentin siirtymisen moottorista vaihteistoon.
- Vapautuslaakeri. Vapautuslaakeri sijaitsee laitteen pyörimisakselilla. Sen tehtävänä on aktivoida iskunvaimentimet. Joissakin ajoneuvoissa käytetään veto -tyyppisiä vapautuslaakereita.
- Kytkimen haarukka. Kytkimen haarukka kuuluu kytkimen vivustoon, ja se varmistaa vapautuslaakereiden liikkeen.
Järjestelmä toimii seuraavasti: kun poljinta painetaan, kytkin vapauttaa haarukan vivuston ja painaa painelaakeria siirtäen sitä pyörimisakselia pitkin kohti vauhtipyörää. Vapautuslaakeri aktivoi jousilevyn, joka puristuu ja työntyy poispäin painelevyn pinnasta. Jouset vapautuvat ja ne vetävät painelevyn irti kytkinlevystä. Kytkinlevy liikkuu poispäin vauhtipyörän pinnasta. Vääntömomentti ei enää siirry.
Missä on vika, kun kytkin luistaa?
Järjestelmän oikea toiminta riippuu kytkinlevyn ja vauhtipyörän välisestä kitkavoimasta. Jos kitkakerroin vähenee jostain syystä, kosketuspinnat alkavat luistaa, eikä vääntömomentti siirry kokonaan moottorista vaihteistoon. Tämän seurauksena ajoneuvon kiihdytys tiettyyn nopeuteen kestää kauemmin ja sen suorituskyky heikkenee. Myös mäkien ylittäminen vaikeutuu, koska vaihdelaatikon akseliin välittyvä voima ei riitä ajoneuvon liikuttamiseen.
Viisi yleisintä syytä kytkimen luistoon
- Kuluneet ja vaurioituneet kitkapinnat ja levyn pinta. Erittäin kuluneet kitkapinnat eivät paina tarpeeksi voimakkaasti vauhtipyörän pintaan, koska ne ovat ohuemmat. Mekanismin puristusvoima ei ole riittävä saamaan aikaan sen osien tiukkaa liittymistä. Rosoinen pinta painaa epätasaisesti vauhtipyörää vasten.
- Kitkapäällysteiden öljyyntyminen. Öljyyntymisen johdosta kitkapäällysteen karheus vähenee. Alhaisen kitkakertoimen vuoksi kitkapinta luistaa.
- Ohut tai vaurioitunut jousilevy. Jos jousilevy on ohut, kytkinlevyyn kohdistuva paine on riittämätön, kun poljinta painetaan.
- Kytkimen vivuston toimintahäiriö. Venynyt kaapeli, vaurioitunut haarukka ajoneuvoissa, joissa on mekaaninen kytkin, kumiosien turpoaminen tai osien tiiviyden menetys ajoneuvoissa, joissa on hydraulinen kytkin, voivat myös johtaa kytkimen luistamiseen, koska jousilevyn paine ei riitä varmistamaan pysyvää kontaktia osien välillä.
- Vaurioitunut kulumisenkorvausjärjestelmä. Säätörenkaan tai anturin jousen toimintahäiriön vuoksi välyksen säätäminen ei onnistu. Tämä vähentää kytkinlevyn puristuspainetta.
Kuusi suositusta, jotka auttavat ehkäisemään kytkimen luistoa
- Yritä vaihtaa järjestelmän osat sarjana. Keskimääräinen painelevyn, kytkinlevyn, jousilevyn ja vapautuslaakereiden käyttöikä on suunnilleen sama, noin 100 000–150 000 kilometriä. Siksi järjestelmä kannattaa vaihtaa sarjana, jotta se toimisi mahdollisimman pitkään.
- Tarkista ajoneuvojen osien ja koneistojen tiiviys. Syitä kitkapäällysteiden öljyytymiseen on huonolaatuiset tai vahingoittuneet moottorin ja vaihteiston tiivisteet, öljyn vuotaminen vetoakselin akselitiivisteestä tai kampiakselin tiivisteestä ja tiiviyden häviäminen hydraulisesta toimilaitteesta.
- Valitse osat ajotapasi mukaan. Standardikytkin, jossa kitkapinnat on valmistettu komposiittimateriaalista, sopivat hyvin rauhalliseen ja tasaiseen ajoon. Tällaisen kytkimen kitkakerroin on optimaalinen, se toimii kylmässä käyttölämpötilassa ja se on edullinen. Urheiluautoissa olisi kuitenkin parempi olla erityinen kovaan käyttöön suunniteltu kytkin. Sen pinnoitteet on valmistettu materiaaleista, joihin on lisätty hiiltä ja kevlaria sekä kuparia, alumiinia, valurautaa ja keramiikkaa sisältävää seosta. Se kestää paljon korkeampia lämpötiloja, sen kulutuskestävyys on parempi ja se sopii kovaan ajoon.
- Tarkista polkimen oikea säätö. Riittämätön polkimen liike estää kytkimen täydellisen irtoamisen. Se aiheuttaa kitkapintojen nopeamman kulumisen ja se voi olla myös syy kytkinlevyn ylikuumenemiseen ja vääntymiseen.
- Käytä aina valmistajan suosittelemaa nestettä. Älä sekoita nesteitä, joilla on eri koostumus. Sekoittamalla voi muodostua vahingollisia yhdisteitä tai tiettyjen nesteiden sisältämät ainesosat voivat olla tuhoisia hydraulisen kytkimen osille.
- Noudata seuraavia sääntöjä, kun käytät kytkintä:
- kun lähdet liikkeelle, vapauta poljin ensin niin, että auto käynnistyy ja alkaa liikkua hitaasti. Tämän jälkeen pidä poljinta vielä puoliksi painettuna noin 2–3 sekuntia ja vapauta se vasta sitten kokonaan;
- älä lähde liikkeelle korkeilla kierroksilla;
- kun ajat alas jyrkkää mäkeä, kytke ensimmäinen vaihde ja paina ajoittain jarrupoljinta, jotta osat eivät ylikuumene;
- kun olet lähdössä liikkeelle vaikeasta maastosta, kuten lätäköstä, lumikasasta tai mudasta, käytä mahdollisuuksien mukaan vinssiä;
- älä lepuuta jalkaasi kytkimen polkimella jatkuvasti, kun ajat, jotta vältät sen tahattoman painamisen;
- älä ylikuormaa autoasi, etenkin, jos ajat huonolaatuisilla teillä: tämä lisää rasitusta huomattavasti.
Lopuksi. Kytkimen luisto on yleinen vika, joka tekee ajamisesta epämukavaa, mutta myös vaarallista. Kuitenkin useimmissa tapauksissa autonomistaja voi ehkäistä tämän ongelman. Kunhan vain ostaa laadukkaita osia autoon ja noudattaa yllä olevia suosituksia.
Hyödyllinen video aiheeseen liittyen: