Plus
Kokeile premium-tiliä
0   tuotetta
#
81-8461
0,00 €
Ostoskorisi on tyhjä

5 parasta moottoriöljyä autoon vuonna 2023

Tilaa
UUTISKIRJEEMME

Syötä sähköpostiosoitteesi kuullaaksesi tuoreimmista uutisista ja vinkeistä.

Auton moottoriöljyn tärkein tehtävä on voidella moottorin osia ja ehkäistä näin liikkuvien osien ennenaikaista kulumista. Myynnissä on monenlaisia öljyjä, joiden ominaisuudet vaihtelevat. Hinta-laatusuhteeltaan hyvän moottoriöljyn valinta voikin olla haastavaa.

Tässä artikkelissa kerromme, mitkä ovat viisi parasta moottoriöljyä autoon vuonna 2023.

Moottoriöljyn tehtävä lyhyesti

Auton moottoriöljy on öljyä, jota käytetään ajoneuvon sisäisessä polttomoottorissa. Sen tärkein tehtävä on moottorin voitelu. Tämä onkin tarpeen, sillä moottori koostuu useista liikkuvista osista, joiden välinen kitka saisi ne kulumaan ennen aikojaan, jos moottorissa ei olisi öljyä. Kunnollinen voitelu edistää myös polttoainetehokkuutta ja parantaa moottorin tehoa. Voitelun lisäksi moottoriöljyn tehtäviä ovat lietteen muodostumisen ehkäisy, moottorin viilentäminen kuljettamalla kuumuutta pois liikkuvista osista sekä moottorin happojen neutralointi.

Moottoriöljystä noin kolme neljäsosaa on raakaöljystä jalostettua perusöljyä, joka voi olla synteettistä tai mineraaliöljyä. Loput moottoriöljystä koostuu viskositeettia parantavista lisäaineista, puhdistusaineista, dispergointiaineista, kulumista vähentävistä lisäaineista ja muista. Öljyn tärkeimmät ominaisuudet ovat viskositeetti eli juoksevuus, kuumankesto sekä hapettumisenesto.

Moottoriöljyn tehtävä lyhyesti

Öljyä lisätään moottoriin öljyntäyttöaukon kautta. Tätä varten on irrotettava korkki ja asetettava täyttöaukolle suppilo, jonka jälkeen öljyä lisätään vaiheittain niin, että öljyn annetaan rauhassa painua öljypohjaan ennen kuin sitä kaadetaan lisää. Tarvittava määrä riippuu moottorin öljytilavuudesta.

Moottoriöljy likaantuu ja ikääntyy käytössä, joten se on vaihdettava säännöllisesti. Tyypillisesti öljynvaihto tehdään 10 000–20 000 kilometrin välein. Jos et ole varma, onko öljy vaihdettava, voit tarkistaa öljyt käyttämällä apunasi auton öljyn mittatikku.

Moottoriöljyt top 5

Moottoriöljyn valinta tulee eteen aina, kun on aika suorittaa öljynvaihto. Autonvalmistajan vaatimukset määrittelevät, mikä moottoriöljy autoon sopii parhaiten. Suosittelemme tutustumaan huolellisesti auton ohjekirjaan ennen öljyn ostamista. Suurin osa autonvalmistajista suosittelee 5W-20- tai 5W-30-öljyä kylmiin lämpötiloihin ja mahdollisesti 10W-30-öljyä lämpimämpiin lämpötiloihin. Suomen olosuhteissa synteettiseen perusöljyyn pohjautuvat öljyt ovat käyttökelpoisimpia.

Alla esittelemme vuoden 2023 viisi parasta moottoriöljyä:

  • Castrol Edge 5W-30. Brittiläinen Castrol tunnetaan laadukkaista öljyistään. Castrol Edge 5W-30 on korkean suorituskyvyn synteettinen moottoriöljy, jota myydään yhden ja viiden litran kanistereissa. Siinä käytetään Castrolin innovatiivista Fluid Test Technologya, joka tarkoittaa, että öljyn molekyylirakenne muuttuu paineen alaisena ja tämän ansiosta öljy suojaa moottorin osia kitkalta jopa 20 % tehokkaammin. Castrol Edge 5W-30 kuuluu Castrolin hyvämaineiseen Edge-tuotesarjaan ja sen ACEA-luokitus on C3. Castrol Edge 5W-30:tä on saatavilla eri versioissa, joita on mukautettu esimerkiksi kylmiin olosuhteisiin. Öljyllä on Porsche C30-, MB 229.31-, MB 229.51-, VW 504 00- sekä VW 507 00 -luokitukset. Hinta: 5 litran kanisteri alk. 70 €.
  • Mobil Delvac MX 15W-40. Amerikkalaisen ExxonMobilin omistama Mobil on luotettu moottoriöljyjen valmistaja. Delvac MX 15W-40 on dieselmoottoreille tarkoitettu erittäin korkean suorituskyvyn öljy, joka täyttää tai ylittää lähes jokaisen eurooppalaisen ja amerikkalaisen autonvalmistajan vaatimukset. Delvac MX 15W-40 sopii erinomaisesti nykyaikaisille pienempipäästöisille dieselmoottoreille ja niiden teknisille erityisvaatimuksille kuten hiukkassuodattimille, EGR-järjestelmille ja hapettaville katalysaattoreille. Tämän öljyn kuuman- ja hapettumisenkesto on erinomainen, se antaa loistavan suojan korroosiota ja lietettä vastaan ja se säilyttää tehokkaasti viskositeettinsa äärimmäisen matalissa ja korkeissa lämpötiloissa. Sillä on hyväksynnät ACEA A3/B3, API SN, ACEA A3/B4, API CF sekä luokitukset Caterpillar ECF-2, Cummins CES 20076, Cummins CES 20077, Cummins CES 20078, Renault RLD, Mack EO-M Plus, MAN M 3275-1, MB 228.3, Volvo VDS-3 ja Volvo VDS-2. Hinta: 4 litran kanisteri alk. 35 €.
  • Shell Helix Ultra 5W-40. Tätä nykyä Britanniassa päämajaansa pitävä Shell tuskin tarvitsee esittelyä, niin tunnettu tämä perinteikäs öljy-yhtiö on. Helix-tuotelinjaan kuuluva Ultra 5W-40 on synteettinen auton moottoriöljy, joka on suunnattu bensiini- ja dieselmoottoreille. Se on saanut erittäin hyviä arvioita, joissa sitä on kiitelty erityisesti hyvistä puhdistusominaisuuksista, tehokkaasta toiminnassa alhaisissa lämpötiloissa ja hyvästä moottorin voitelusta ja viilentämisestä. Sen viskositeettiominaisuudet ovat ensiluokkaiset. Shell Helix Ultra 5W-40:llä on ACEA A3/B3-, API SN-, ACEA A3/B4- ja API CF -hyväksynnät sekä seuraavat luokitukset: BMW Longlife-01, Porsche A40, PSA B71 2296, Renault RN0700, Renault RN0710, MB 229.3, GM LL-B-025, VW 502 00 sekä VW 505 00. Hinta: 4 litran kanisteri alk. 60 €.
  • Valvoline All Climate 5W-40. Amerikkalainen Valvoline on monipuolinen moottoriöljyvalmistaja. Sen All Climate 5W-40 -öljy on hyviä arvioita saanut joka kauden synteettinen öljy, joka käy monenlaisiin moderneihin diesel-, bensiini- ja nestekaasumoottoreihin, mutta erityisen hyvin sellaisiin, joissa on pumppusuuttimiin perustuva suoraruiskutus. All Climate säilyttää korkean suorituskykynsä kylmissäkin olosuhteissa ja estää tehokkaasti liejun ja jäämien muodostumisen moottorissa. Öljyn hyväksynnät ovat ACEA A3/B3, ACEA A3/B4, API SN ja API CF ja sillä on GM LL-A-025-, GM LL-B-025-, MB 229.3-, Porsche A40-, Renault RN0700-, Renault RN 0710-, VW 502 00- sekä VW 505 00 -luokitukset. Hinta: 5 litran kanisteri alk. 55 €.
  • Total Quartz 9000 Energy 5W-40. Total-moottoriöljyn takana on Ranskaan rekisteröity öljy-yhtiö TotalEnergies. Total Quartz 9000 Energy 5W-40 on mainio synteettinen öljy, jota voidaan käyttää bensiini- ja dieselmoottoreissa. Se suojaa moottorin osia tehokkaasti ennenaikaista kulumista vastaan ja sen lämpö- ja puhdistavat ominaisuudet ovat ensiluokkaiset. Quartz 9000 Energy 5W-40:n viskositeetti on hyvä sekä kylmässä että kuumassa lämpötilassa. Se on saanut hyväksynnät API SN, ACEA A3/B3, API CF ja ACEA A3/B4 sekä luokitukset BMW Longlife-01, Porsche A40, VW 502 00, MB 229.3, VW 505 00 ja MB 229.5. Hinta: 5 litran kanisteri alk. 40 €.

Huomioithan, että yllä mainitut hinnat ovat esimerkkihintoja ja ne voivat muuttua. Tilaamalla AUTODOCin uutiskirjeen saat aina tietää parhaista moottoriöljytarjouksista ensimmäisten joukossa!

Yhteenveto

Moottoriöljyn päätehtävät ovat moottorin osien voitelu, moottorin puhdistaminen, liejun syntymisen ehkäiseminen, lämmönsiirto sekä happojen neutralointi.

Paras moottoriöljy autoon vuonna 2023 saattaa löytyä valmistajilta Castrol, Total, Shell, Valvoline tai Mobil. Näiden valmistajien öljyillä on loistavat voitelu- ja puhdistusominaisuudet ja ne toimivat hyvin sekä kylmissä että kuumissa lämpötiloissa.

Tiesithän, että AUTODOC-verkkokaupasta sinun on helppo löytää öljy, jonka ominaisuudet vastaavat täydellisesti autosi tarpeita. Ja jos tarvitset apua öljyn valinnassa, älä epäröi ottaa yhteyttä asiakaspalvelijoihimme puhelimitse tai chatin kautta!

Suosituimmat aiheeseen liittyvät tuotteet:

Suositut postaukset