Sisällysluettelo
Moottoriöljy: kuinka valitset oikean
Valmistajat merkitsevät öljynsä erilaisilla koodeilla ja numeroilla jotka aiheuttavat useimmiten päänvaivaa monille autoilijoille. Me autamme sinua ymmärtämään näitä.
Mitä ominaisuuksia moottoriöljyllä tulisi olla?
Moottoriöljyllä tulisi olla:
- Päteviä tuloksia moottorin osien puhdistamisesta liasta.
- Korkea lämmönkestävyys ja vastustaa hyvin palamista.
- Sopia tiivistemateriaaleille, ja ei rasittaa metalliosia.
- Luoda riittävän paksu voitelukerros estäen osien kulumaa. Lisäaineita, kuten esim. molybdeenidisulfidia, käytetään usein tähän tarkoitukseen.
- Säilyttää alkuperäisominaisuutensa pitkään.
- Omata sopiva viskositeetti kaikissa lämpötiloissa, varmistaen tehokkaan voitelun myös kylmällä moottorilla, ja ehkäisten kulumaa kuumalla säällä.
- Ei tule vaahdota.
- Omata alhaisen höyrystymispisteen ympäristö haittojen ehkäisemiseksi.
Moottoriöljyn koostumus: Mitä eroja niissä on?
Niiden pohjaöljyn tyypistä ja lisäaineiden ominaisuuksista riippuen, moottoriöljyt jaetaan usein 3 luokkaan:
- Mineraaliöljy. Valmistetaan jakotislatusta maaöljystä joka on myöhemmin puhdistettu hapon tai liuottimen avulla. Ne merkitään usein merkinnällä "Mineral". Ne omaavat korkean viskositeetin. Lämmetessään ne höyrystyvät nopeasti ja saastuvat niiden koostumuksessa olevien lisäaineiden hajotessa.
- Puolisynteettinen. Nämä öljyt valmistetaan mineraaliöljyistä erikoiskäsittelemällä, ja ne sisältävät tavallisia mineraaliöljyjä runsaammin lisäaineita. Puolisynteettiseksi tai Osasynteettiseksi merkittynä, ne soveltuvat käytettäväksi hyvin etenkin leudoilla talvilla tai keskilämpimillä kesillä. Ne ovat myös synteettisiä öljyjä edullisempia, ja omaavat lukuisia etuja mineeraliöljyihin nähden, kuten esim. pidemmän käyttöajan, paremman kestävyyden lämpötilamuutoksia vastaan, sekä kokonaistehon.
- Synteettinen. Valmistetaan öljystä orgaanisen synteesin avulla. Merkitään usemmissa maissa Täyssynteettinen-merkinnällä. Niiden erityisen koostumuksen ja valmistuksessa käytetyn huippuluokan teknologian ansiosta, nämä moottoriöljyt ehkäisevät öljyjätteen muodostumista ja säilyttävät optimaalisen viskositeetin myös kylmissä lämpötiloissa, varmistaen moottorin luotettavan voitelun heti käynnistyksen ensisekunneilla. Lisäksi ne säilyttävät alkuperäisominaisuutensa myös äärimmäisen korkeissa lämpötiloissa, tehden niistä soveltuvan myös kuumissa ilmastoissa käytettäväksi.
Tämä luokitus, vaikka onkin kaikkein yleisin on melko mielivaltainen ja pinnallinen, joten API:n (American Petroleum Institute) asiantuntijat jakoivat kaikki perusöljyt viiteen luokkaan, välttäen termin "puolisynteettinen" käytön.
- I-ryhmään kuuluuvat öljystä liuottimien ja vahanpoiston avulla valmistetut öljyt.
- II-ryhmään kuuluuvat alhaisen parafiinipitoisuuden ja hydrokrakattua aromaattista hiilivetyä omaavat öljyt.
- III-ryhmään kuuluvat katalyyttisella hydrokrakkauksella valmistetut korkeaviskositeettiset öljyt.
- IV-ryhmään kuuluvat polyalfaolefiini pohjaiset öljyt.
- V-ryhmään kuuluvat kaikki ne moottoriöljyt jotka eivät kuulu mihinkään yllämainituista ryhmistä. Niiden pohjana toimivat esterit, glykoolit, ja muut aineet.
Moderneissa tuotteissa on usein aineita useista eri pohjaöljyryhmistä.
AutoDoc vinkki: vanhemmissa korkean mittarilukeman omaavissa malleissa synteettisten öljyjen käyttö ei ole suositeltavaa, varsinkin jos aikaisemmin on käytetty mineraaliöljyjä. Ensinnäkin, öljyissä olevat lisäaineet saattavat rikkoa jo valmiiksi pinttynyttä nokea, ja tämä rasittaa voimayksikköä ja johtaa sen osien ennenaikaiseen kulumiseen.
Toiseksi, synteettiset tuotteet omaavat matalamman viskositeetin, joten ne saattaisivat vuotaa tiivisteistä, tai jopa rikkoa ne. Urheiluautoissa ja tehokkaissa ajoneuvoissa joissa osat altistuvat suurelle rasitukselle mineraaliöljyn käyttö sen sijaan ei ole suositeltavaa, sillä se ei välttämättä kestäisi runsasta lämpötila-rasitusta.
Mitä SAE merkintä tarkoittaa?
Viskositeetti on yksi moottoriöljyn tärkeimpiä ominaisuuksia sen määritämisessä sopiiko tuote käytettäväksi tietyllä kaudella.
SAE:n (Society of Automobile Engineers) mukaan, kaikki moottoriöljyt voidaan jakaa seuraaviin luokkiin:
- Talvi. Merkitty kirjaimella W, tarkoittaen että öljy soveltuu käytettäväksi vain kylmillä kausina. W:tä seuraavat numerot ovat aina 5 jaollisia, ja ilmaisevat minimilämpötilaa jossa öljystä on suojaa moottorille kylmäkäynnistyksen aikana. Aloitus piste on -35 °С, joka vastaa arvoa 0. Jokainen tuote kasvaa 5 °С: 5W-öljy säilyttää ominaisuutensa -30 °С, 10W -25 °С, jne.
- Kesä. Nämä öljyt pitävät voitelun tehokkaana lämpiminä kausina, mutta eivät toimi kylmällä. Myös niiden merkinnöissä käytetään numeroita: 20, 30, 40, 50 ja 60. Vastoin yleistä tapaa, nämä numerot ilmaisevat öljyn kinemaattista viskositeettia 100 °С lämpötilassa, eivätkä niiden toimivuuden maksimi lämpötilaa.
- All-season. Nämä öljyt soveltuvat käytettäväksi talvella, ja omaavat sekä minimi lämpötila että viskositeetti maksimi lämpötilassa-merkinnät: 5W-30, 10W-60, jne. All-season moottoriöljyt ovat moottoriöljyistä yleisimpiä.
AutoDoc Vinkki: Synteettiset All-season-öljyt auttavat säästämään rahaa, sillä niitä ei tarvitse vaihtaa kahdesti vuodessa. Jos ajat lähinnä urbaaneilla teillä ja pysähtelet usein, säilytät autoasi lämmittämättömässä tilassa, ja varsinkin jos asut alueella jossa talvet ovat kovia ja kylmiä, käytä 0W ja 5W-merkittyjä moottoriöljyjä. Kuluneissa moottoreissa joissa kitkaparien välien välit ovat kasvaneet on taas suositeltavampaa käyttää korkeaviskositeettista öljyä.
API-luokituksen järkeistäminen
API (American Petroleum Institute) kehitti oman luokituksensa moottoriöljyille niiden koostumusten ja ominaisuuksien perusteella. Se on hiljattain mahdollistanut moottoriöljyjen laadun arvioinnin epäsuoraa, ja vaatimukset ovat kiristyneet paljon aikaisempiin vuosiin verrattuna.
API:n mukaan kaikki moottoröljyt voidaan luokitella kahteen kategoriaan, joista kumpikin sisältää useita alaluokkia:
S. Tarkoitettu bensiinimoottoreille. Useimmissa maissa seuraavat neljä luokkaa ovat sallittuja:
- SJ. Suositellaan käytettäväksi ennen vuotta 2001 valmistetuissa moottoreissa.
- SL. Sopii ennen vuotta 2004 valmistetuille moottoreille. Monilla autonvalmistajilla SL-luokan öljyt ovat minimivaatimus auton riittävälle suorituskyvylle.
- SM. tarkoitettu käytettäväksi vuonna 2010 ja aikaisemmin valmistetuissa moottoreissa. SM öljyt toimivat hyvin matalissa lämpötiloissa, sekä vastustavat hapettumista ja kerrostumista. Ne säilyttävät erinomaiset ominaisuutensa koko käyttöajan läpi.
- SN. Otettu käyttöön vuonna 2010. Tällähetkellä nämä öljyt takaavat varmiten moottorin suojauksen, sekä sen tehokkuuden. SN öljyt auttavat myös polttoaineen säästämisessä. Ne ehkäisevät myös turboahtimen ennenaikaista kulumaa rasittamatta tiivisteitä ja suojuksia.
C. tarkoitettu käytettäväksi Diesel-käyttöisissä kaupallisissa ajoneuvoissa. Tällä hetkellä eri vuosimallia oleville autoille käytössä olevat luokat ovat CH, CI, CJ, ja CK. Luokitusta seuraava numero 4 tarkoittaa että se on tarkoitettu käytettäväksi 4-tahtimoottoreissa. Tutustutaanpa C-luokan öljyihin pintaa syvemmältä:
- CH-4. Otettu käyttöön vuonna 1998. Sopii käytettäväksi laadukasta maksimissaan 0.5% rikkipitoisuuden omaavaa polttoainetta käyttävissä moottoreissa.
- CI-4. Otettu käyttöön vuonna 2002. Tälläinen moottoriöljy ehkäisee moottorin ja pakoputkiston nokeentumista ja niiden osien ennenaikaista kulumaa. Tietyt tämän luokan voiteluaineista on merkitty nimellä CI-4 PLUS.
- CJ-4. Kestävät hyvin korkeita lämpötiloja, vastustavat hapetusta, ja omaavat pidemmän käyttöiän.
- CK. Kehitetty vuonna 2017 valmistetuille moottoreille. Nämä moottoriöljyt soveltuvat kuitenkin käytettäväksi myös vanhemmissa moottorimalleissa.
Bensiini ja diesel-moottoreille on olemassa myös molempiin sopivia yleisöljyjä. Niissä on tuplamerkintä, esim. , CН-4/SJ.
AutoDoc Vinkki: Monet valmistajat suosittelevat käyttämään moottorin voiteluun uusimman luokan öljyjä. Ja useimmissa tapauksissa tämä pitääkin paikkaansa: mitä tuoreempi koostumus, sitä turvallisempi, taloudellisempi, ja ympäristöystävällisempi se on. Vanhemmissa autoissa tämä neuvo ei kuitenkaan toimi, sillä niiden moottorit on rakennettu eri tavalla, ja ne eivät usein saa kovinkaan paljon irti näiden hintavampien öljyjen ominaisuukista. Voit lukea lisätietoa siitä mitä voiteluainetta sinun tulisi käyttää autosi huoltokirjasta
ACEA suorituskyvyn arviointi
Pakokaasujen myrkyllisyyden vähentäminen ja polttoainetaloudellisuus ovat modernien voiteluaineiden tärkeimpiä vaatimuksia. Tästä syystä monissa öljyissä on merkintä että ne täyttävät modernit ympäristöstandardit.
ACEA:n (Association des Constructeurs Européens d'Automobiles) luokituksen mukaan, kaikki myyntiin ja käytettävästi hyväksytyt moottoriöljyt jaetaan seuraaviin kategorioihin:
- А. Bensiinimoottoreille. Tähän kategoriaan sisältyy kolme luokkaa: А1, А3 ja А5. Kirjain ilmaisee ympäristöystävällisyyttä, ja viskositeettia tietyissä olosuhteissa. Numerot 1 ja 5 ilmaisevat polttoainetaloudellisuutta, mutta muussa tapauksessa ne toimivat API:n tapaan: mitä korkeampi numero, sitä paremmat ominaisuudet tuotteella on.
- В. Tähän kategoriaan lukeutuvat diesel-käyttöisiin henkilöautoihin ja kaupallisiin ajoneuvoihin tarkoitetut voiteluaineet. Ne jaetaan myös luokkiin : B1 ja B5 tarkoittaen polttoainetaloudellista, ja В3 ja В4 tavallista.
- Е. Tällä kirjaimella merkityt öljyt ovat tarkoitettu käytettäväksi raskaansarjan kuorma-autoissa sekä diesel-käyttöisissä erityisajoneuvoissa. E1 tarkoittaa polttoainetaloudellista; muut ovat vakioita.
API:n asiantuntijat päättivät huomioida myös polttoainetaloudellisuuden, kehittäen uuden luomuksen, EC:n (Energy Conserving).
Näiden öljyjen viskositeetti laskee äärimmäisen korkeissa lämpötiloissa, joka takaa liikkuvien osien tasaisen liikkuvuuden ja vähentää polttoaineen kulutusta. Tämä kuitenkin tekee voitelukerroksesta ohuemman, joka on riski etenkin vanhemmissa paljon ajetuissa moottoreissa– tälläiset moottorit tarvitsevat lisäsuojausta.
Onko valmistajan merkinnöillä todella väliä?
Tietyissä moottoreissa tuote voi toimia täysin ongelmitta kun taas toisissa ei. Tästä syystä ajoneuvojen valmistajat testaavat voiteluaineensa omilla tehtaillaan. Jos tuote läpäisee testit ongelmitta, se merkitään sen mukaisesti esim. BMW Longlife-98. Tämä tarkoittaa että öljy soveltuu käytettäväksi pidemmän huoltovälin omaavissa, sekä vuoden 1998 jälkeen valmistetuissa ajoneuvoissa.
AutoDoc vinkki: Suosi aina ajoneuvon valmistajan suosittelemaa öljyä, äläkä pelleile viskositeetin kanssa. Tämä siksi että tietyissä moottoreissa, voitelu-urat ovat riittävän paksuja ainoastaan korkeaviskositeettisille öljyille. Jos tätä ei noudateta,seurauksena on voimayksikön ennenaikainen kuluminen loppuun. Toisaalta tietyt autonvalmistajat, kuten BMW Group ja Daimler AG kehottavat olemaan käyttämättä matalaviskositeettisia voiteluaineita autoissaan niiden moottorin rakenteen vuoksi.
Mitä eri moottoriöljy luokituksilla on yhteistä?
Niiden erilaisista ominaisuuksista huolimatta kaikilla luokituksilla on paljon samaa. Esim. jos voiteluaine on API-merkinnältään SH, se ei voi olla А1 tai А5 ACEA:ssa, sillä näitä vaatimuksia ei ollut julkaistu ennen SJ-luokan tulemista markkinoille. Jos merkintä on А5, se tarkoittaa että tuote on vähintään SL API:ssa, eli toisinsanoen sillä on pidemmät välit. А1, А5, В1 ja В5 merkityt polttoainetaloudelliset tuotteet omaavat useimmiten alle 30 HTHS-viskositeetin. А2, А3, В2, В3, ja В4 luokan yli 40 viskositeetin omaavat öljyt eivät puolestaan ole polttoainetaloudellisia.
Kuinka lukea merkkejä.
API SL / CF. Tarkoittaa että öljy soveltuu käytettäväksi sekä moniventtiilisissä turboahdetuissa bensiinimoottoreissa, että erilaisissa diesel-koneissa. Se suojaa moottoria laihaa polttoaineseosta käyttäessä, ja estää nokea muodostumasta yli 0.5% tuhkapitoisuuden omaavaa polttoainetta käyttäessä.
ACEA A3 / B4. Tarkoittaa että öljy soveltuu käytettäväksi ääriolosuhteissa, vähentää polttoaineen kulutusta, ja sitä ei tarvitse vaihtaa niin usein. Soveltuu käytettäväksi tehokkaissa bensiini ja diesel-moottoreissa.
10W-40. Öljy sopii käytettäväksi sekä talvella että kesällä, säilyttää viskositeettinsa -25 °С lämpötilassa, ja kestää myös kuumuutta, jonka ansiosta se soveltuu käytettäväksi myös korkean mittarilukeman omaavissa ajoneuvoissa.
MoS2. Öljyn koostumuksessa oleva molybdeenisulfidi ehkäisee rasitusta, vähentää kitkaa ja kulumaa osien välillä, sekä vähentää moottorin äänentasoa.
Teilsynthetisches Leichtlauf-motorenöl. Tarkoittaa että öljy on puolisynteettistä.
Jatkaaksesi: Moottoriön voitelutuotteita valitessa tuotteet tulisi valita aina valmistajan suositusten mukaisesti, eikä hinnan tai merkin mukaan. Muista ottaa myös ajo-olosuhteet, oma ajotyylisi,ja muut yksittäiset tekijät huomioon: tämä on ainut varma tapa sopivan voiteluaineen valitsemiselle. Vinkkejämme noudattamalla ja AutoDoc:ilta ostamalla voit aina olla varma tuotteiden alkuperäisyydestä!
Hyödyllinen video aiheeseen liittyen: