Sisällysluettelo
Öljynvaihto: Vaihtovälit, hinta ja hyödyllistä tietoa
Moottoriöljy on auton toiminnan kannalta oleellisessa roolissa; vähän kuin veri ihmisen verenkierrossa. Moottoriöljyn tärkein tehtävä on voidella auton moottorin osia ja näin ehkäistä niiden ennenaikaista kulumista ja samalla ehkäistä liejun syntymistä moottoriin.
Tämä AUTODOCin artikkeli kertoo sinulle kaiken, mikä sinun tulee tietää moottoriöljyn vaihdosta, vaihtovälistä sekä öljynvaihdon hinnasta.
Mitä moottoriöljy on
Sisäisellä polttomoottorilla varustetuissa autoissa käytetään moottoriöljyä. Tätä nykyä se on yleensä perusöljyyn ja erilaisiin lisäaineisiin pohjautuvaa, erityisesti tähän käyttöön suunniteltua öljyä. Moottoriöljyn voitelevat ominaisuudet ovat tärkeitä moottorin kannalta, sillä öljy voitelee moottorin liikkuvia osia vähentäen vastinpintojen kitkaa ja ehkäisee näin niiden ennenaikaista kulumista. Lisäksi se puhdistaa, viilentää ja suojaa moottoria, parantaa polttoainetehokkuutta ja polttoaineen viskositeettia sekä estää happojen muodostumista.
Moottoriöljyjä on saatavilla eri koostumuksilla. Kolme moottoriöljyluokkaa ovat:
- Mineraaliöljyt. Mineraaliöljyillä tarkoitetaan raakaöljystä tislaamalla tuotettuja öljyjä. Niistä on poistettu luonnolliset epäpuhtaudet. Mineraaliöljyjä käytetään autoissa nykyään entistä harvemmin.
- Synteettiset öljyt. Synteettiset öljyt ovat tätä nykyä yleisimpiä moottoriöljyjä. Ne koostuvat synteettisistä kemiallisista yhdisteistä mutta niiden pohjaöljynä toimii yleensä tislattu raakaöljy. Niiden etuja mineraaliöljyyn nähden ovat kemiallinen vakaus, pienempi hapettumisen riski ja se, että ne säilyttävät ominaisuutensa kauemmin.
- Puolisynteettiset öljyt. Puoli- eli osasynteettinen moottoriöljy on kahden edellä mainitun seos. Valtaosa seoksesta koostuu kuitenkin mineraaliöljystä. Tämä on synteettistä öljyä edullisempaa, mutta ei yhtä tehokasta. Toisaalta se on pelkkää mineraaliöljyä tehokkaampaa.
Moottoriöljyille on myös erilaisia luokituksia. Tärkeimpiä moottoriöljyn laatuluokituksia ovat:
- SAE. Tämä luokitus kertoo moottoriöljyn juoksevuuden eli viskositeetin. Luokkia on välillä 0–60, ja mitä suurempi luku on, sitä paksumpaa öljy on.
- ACEA. ACEA-luokitus pitää allaan kolme alaluokkaa: A/B-luokka eli henkilö- ja pakettiautojen öljyt, C-luokka eli henkilö- ja pakettiautojen katalysaattoreille ja hiukkassuodattimille optimoidut öljyt sekä D-luokka raskaalle kalustolle. Luokat pitävät sisällään alaluokkia. ACEA kertoo moottoriöljyn laatuominaisuuksista ja sopivuudesta kullekin moottorityypille.
- API. API-luokitus muistuttaa yllä mainittua ACEA:a eli sekin kertoo öljyn laadusta ja minkä tyyppisille moottoreille öljy on tarkoitettu. API sisältää kaksi alaluokitusta: S-alkuiset luokat bensiinimoottoriöljyille ja C-alkuiset dieselmoottoriöljyille.
- JASO. JASO on japanilaisissa autoissa käytettävä luokitus, joka koskee moottoriöljyn fysikaalisia ominaisuuksia, suorituskykyä ja sekä moottoriöljyssä olevia kitkaa vähentäviä aineita. Vakiotyyppinen MA-luokka sisältää märkäkytkimille tarkoitetut öljyt, jotka eivät sisällä kitkaa vähentäviä aineita. MB-luokka taas on suunnattu moottoripyörille. Muita luokkia ovat FA–FD (kaksitahtimoottoreille), D-alkuiset luokat (dieselmoottoreille), GLV-1 (matalaviskositeettinen henkilöauton öljy) sekä 315-1A (vaihteistoöljy).
- ILSAC. ILSAC-luokkia ovat GF-1, GF-2, GF-3, GF-4, GF-5 ja GF-6. Nämä kertovat yllä mainittujen luokitusten tavoin moottoriöljyn ominaisuuksista ja sopivuuksista moottoreille.
Jos standardit vaikuttavat hankalilta ymmärtää, ei hätää. Jokainen autonvalmistaja määrittelee tarkasti, minkälaista moottoriöljyä kukin auto tarvitsee eli millä niistä on OEM-hyväksyntä. Tieto löytyy auton käsikirjasta. Hyväksynnän saaneet öljyt on kehitetty yhdessä autonvalmistajan kanssa juuri kyseisen moottorin tarpeisiin. Myös muut öljyt voivat sopia autoon, jos ne vastaavat ominaisuuksiltaan OEM-hyväksyttyä öljyä.
Öljynvaihtoväli
Moottoriöljyyn ilmestyy käytössä hiljalleen epäpuhtauksia ja moottoriin voi alkaa muodostua liejua, joka haittaa moottorin toimintaa selvästi. Öljynvaihto kuuluukin jokaisen autoilijan hallitsemiin rutiinitoimenpiteisiin. Kuinka usein öljynvaihto sitten pitäisi tehdä? Tyypillinen öljynvaihtoväli on 10 000–20 000 km tai vähintään kerran vuodessa riippuen siitä, kumpi saavutetaan ensimmäisenä.
Aiemmin suositeltu moottoriöljyn vaihtoväli oli 3–6 kuukautta, mutta öljyjen kehittyminen on tehnyt tiheästi tehtävät vaihdot tarpeettomiksi. Öljyn voi toki halutessaan vaihtaa niin usein kuin haluaa, mutta tiheästä vaihtovälistä ei ole autolle erityisiä hyötyjä. Jos autoa käytetään kuitenkin vain hyvin lyhyillä matkoilla tai jos autoa ei käytetä aikoihin (esim. se on seisonnassa), moottoriöljyn vaihto voi tulla kyseeseen useammin.
Uutta öljyä ostettaessa kannattaa vertailla moottoriöljytarjouksia ja muistaa myös, että noin joka toisen öljynvaihdon yhteydessä tulisi vaihtaa myös polttoainesuodatin autoon.
Öljynvaihdon hinta
Moottoriöljyn vaihdon hinta riippuu siitä, teetkö vaihdon itse vai teetätkö sen korjaamolla. Koska öljynvaihto on helppo toimenpide, suurin osa auton omistajista tekee sen itse. Tällöin hinnaksi tulee pelkkä uuden moottoriöljy hinta eli keskimäärin 20–50 euroa per kanisteri; premium-öljyt voivat olla tätä kalliimpia. Kanisteri sisältää yleensä neljä tai viisi litraa, mikä riittää yhteen öljynvaihtoon (yleensä vaihtoon tarvitaan 3,5–4 litraa nestettä moottorista riippuen). Öljynvaihdon kesto on noin 20–40 minuuttia.
Öljynvaihdon hinta korjaamolla riippuu paljolti autosta. Varaudu keskimäärin noin 100 euron hintaan. Suosittelemme aina vertailemaan eri korjaamojen hintoja ja hyödyntämään ajankohtaisia tarjouksia.
Usein kysyttyä moottoriöljystä
- Mikä on yleisin moottoriöljyn tyyppi?
Yleisimpiä ovat jokaiseen vuodenaikaan sopivat synteettiset tai puolisynteettiset moottoriöljyt, joiden viskositeetti on matala (5W-30 ja 5W-40) ja jotka vähentävät kitkaa ja parantavat polttoainetehokkuutta.
- Mitä eroa on synteettisellä öljyllä ja mineraaliöljyllä?
Mineraaliöljy on lisäaineetonta, raakaöljystä tislaamalla valmistettua öljyä. Synteettinen öljy taas sisältää pohjaöljyä sekä lisäaineita, jotka parantavat sen ominaisuuksia.
- Voiko eri moottoriöljyjä sekoittaa keskenään?
Vastaus on sekä kyllä että ei. Jos olet varma siitä, että moottoriöljyjen ominaisuudet ovat samanlaiset (ne noudattavat samaa standardia), sekoittaminen on yleensä mahdollista. Huomioi, että jos sekoitat esim. synteettistä öljyä ja mineraaliöljyä, synteettisen öljyn laatuominaisuudet heikkenevät. Eri moottoreihin tarkoitettuja ja eri ominaisuuksilla varustettuja moottoriöljyjä ei kuitenkaan tule sekoittaa.
- Mikä on paras moottoriöljy?
Riippuu ajoneuvosta, mikä moottoriöljy juuri siihen on paras. Tärkeää on, että öljyn ominaisuudet vastaavat auton tarpeita ja käyttöolosuhteita. Riippuu esimerkiksi monista tekijöistä, onko 5W 30- ja 5W 40 -öljy parempaa talvikäytössä. Eri vertailuissa synteettisistä öljyistä parhaiten ovat pärjänneet muun muassa Shell-öljyt sekä valmistajien Mobil, Castrol, Valvoline ja Pennzoil moottoriöljyt.
- Miksi moottoriöljy muuttaa väriään?
Moottoriöljyn värillä on tapana tummentua ajan myötä. Usein tummentuminen on merkki siitä, että on aika tehdä öljynvaihto. Kermanvärinen öljy taas viittaa ongelmiin, kuten tiivisteiden pettämiseen ja/tai veden sekoittumiseen öljyyn. Tällöin vika on korjattava ja suoritettava moottoriöljyn vaihto.
- Mitä viskositeetti tarkoittaa ja mitä väliä sillä on?
Viskositeetti tarkoittaa öljyn juoksevuutta eli käytännössä kuinka ohutta tai paksua öljy on. Viskositeettia ilmaisevat kaksi numeroa sekä kirjain (esim. 5W tai 10W – numero tarkoittaa öljyn viskositeettia ja W talvikäyttöä). Sopiva juoksevuus on tärkeä, sillä moottoriöljyn on virrattava sekä kuumissa että kylmissä lämpötiloissa. Matalan viskositeetin moottoriöljyt eli ohuet sopivat kylmiin lämpötiloihin ja paksummat lämpimiin lämpötiloihin.
- Miksi kojelaudan öljyvalo palaa?
Kojelaudalla moottoriöljyn paineesta kertoo öljykannusymboli. Jos se syttyy palamaan, öljynpaine on liian matala, mikä aiheuttaa moottorivian riskin. Mahdollisia syitä ovat mm. vuodot. Puutu ongelmaan heti.
- Kauanko moottoriöljy säilyy?
Riippuu siitä, onko kanisteri avattu. Mineraaliöljy säilyy avaamattomassa kanisterissa noin 5 vuoden ajan ja synteettiset ja osasynteettiset öljyt jopa 8 vuoden ajan. Avatussa kanisterissa säilyvyys on yleensä 1–2 vuotta. Tämänkin jälkeen öljyn käyttö voi olla mahdollista, mutta sen voiteluominaisuudet ovat heikentyneet.
- Miten ja kuinka usein öljytaso pitäisi tarkastaa?
Öljytaso kannattaa tarkistaa mittatikulla kerran kuukaudessa.
Yhteenveto
- Moottoriöljyn vaihto kuuluu auton tavallisimpiin huoltotoimenpiteisiin. Se suoritetaan yleensä kerran vuodessa tai 10 000–20 000 km välein.
- Auton öljynvaihdon hinta on korjaamolla noin 100 euroa. Monet autonomistajat tekevät vaihdon kuitenkin itse, sillä öljynvaihdon kesto on lyhyt ja toimenpide on helppo.
- AUTODOC-verkkokaupasta löydät laadukkaat moottoriöljyt eri ominaisuuksilla eri ajoneuvoihin. Asiantunteva asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään löytämään sopivan öljyn autoosi!
Hyödyllinen video aiheeseen liittyen:
Miten ja miksi tarkistaa öljyt
Suosituimmat aiheeseen liittyvät tuotteet: