Plus
Kokeile premium-tiliä
0   tuotetta
#
0,00 €
Ostoskorisi on tyhjä

Vinkkejä talvella ajamiseen

Tilaa
UUTISKIRJEEMME

Syötä sähköpostiosoitteesi kuullaaksesi tuoreimmista uutisista ja vinkeistä.

Erityisvalppautta vaaditaan kuskilta kylmällä kaudella. Jos häiritset itseäsi tiestä vain muutamaksi sekunniksi, voit joutua tieliikenneonnettomuuteen. Tässä kerromme sinulle, mitä kannattaa varoa tiellä talvella, ja kuinka välttää ongelmia.

5 isointa vaaraa talvitiellä

 1. Jää. Renkaan pito jäällä on minimaalinen. Vain yksi huolimaton liike - ja auto joutuu liirtoon. Lisäksi jarrutusmatka pitenee huomattavasti liukkaalla tiellä.
 2. Tuore lumi. Se peittää useita esteitä, jotka voivat aiheuttaa tieliikenneonnettomuuden.
 3. Loska. Se aiheuttaa usein loskaliirtoa - tapahtuman, jossa kerros maata, lunta, ja vettä muodostuu renkaan kulutupsinnan ja tien väliin. Kosketuspinnan menetyksen takia tien pinnasta, autosta tulee kykenemätön jarruttamiseen, kiihdyttämiseen ja ohjaamiseen.
 4. Huono näkyvyys. Auton ikkunat sumuttuvat usein ja jäätyvät lumen, pakkasen ja lämpötilan vaihteluiden takia. Tällaisissa olosuhteissa on mahdotonta nähdä ja arvioida ajotilanne. Lisäksi kuski ei pysty tunnistamaan liikennemerkkejä kerääntyneen lumen takia.
 5. Matala lämpötila. Kovassa pakkasessa renkaiden kumi muuttuu kovemmaksi. Tämä johtaa sen pitokyvyn heikkenemiseen. Kosketus renkaiden ja tien välillä muuttuu vähemmän luotettavaksi, kun taas jarrutusmatka lisääntyy huomattavasti.

12 vinkkiä AUTODOC:ilta turvalliseen ajamiseen talvella

 1. Varmista, että vaihdat kesärenkaat talvirenkailla ennen kylmää kautta. Jälkimmäiset ovat valmistettu erityisestä kumisekoituksesta, joka pysyy elastisena alhaisissa lämpötiloissa. Lisäksi talvirenkaiden kumiyhdiste sisältää paljon silikonia parantaen pitoa liukkaalla tien pinnalla. Kulutuspinnan kuvio on myös optimoitu noudattaen märän ja liukkaan tien ominaisuuksia. Esimerkiksi jotkut rengasvalmistajat varustavat kulutuspinnat pienillä mikropumpuilla imien vettä jään pinnalta.
 2. Ennen aloittamista sinun tulisi poistaa lumi autosta ja puhdistaa sen ikkunat jäätymiseltä. Erityisiä kaapimia/harjoja käytetään tähän, sekä jäätä poistavia kemikaaleja. On tärkeää, että ikkunat poistetaan jäästä kokonaan. Puhdista lokasuojat ja mutasuojat jumiutuneelta lumelta ja lialta aika ajoin. Jäätyessään ne heikentävät normaalia renkaiden pyörimistä ja heikentävät ohjattavuutta kulmissa. Varmista myös, että et käynnistä autoa siten, että auton katolla olisi lunta: ajon aikana se putoaa heikentäen näkymää seuraavan auton kuskille. Lisäksi auton ulkovalaistus sisältäen signaalivalot tulisi puhdistaa lumesta sekä jäästä. Tämä tulee auttamaan muita tien käyttäjiä autosi tunnistamiseen tiellä.

 1. Vältä talvivaatteiden käyttämistä ajon aikana. Se heikentää huomattavasti liikkeitäsi. Lisäksi liian isot takit ehkäisevät luotettavaa turvavyön kiristystä, joka voi johtaa vammaan tieliikenneonnettomuuden yhteydessä. Käytä ilmastointijärjestelmää tehdäksesi auton sisäosan lämpötilasta mukavamman. Paksut vaatteet tulisi vaihtaa ohueen takkiin tai liiviin.
 2. Pidä turvallinen välimatka edessä ajavaan autoon. Se voi olla vain muutama metri ajettaessa matalassa nopeudessa ruuhkissa, mutta sitä tulisi lisätä ajettaessa moottoritiellä. Ihanteellisesti autojen välimatkan tulisi olla 2 kertaa suurempi, kuin ajettava vauhti. Jos autosi liikkuu 40 km/h, se tarkoittaa, että edessä olevaan autoon tulisi olla 80 metriä.
 3. Kiinnitä huomiota liikennemerkkeihin molemmilla tien puolilla. Tämä tulee auttamaan sinua suunnistuksessa, jos et huomaa merkkiä kerääntyneen lumen takia.

 1. Pidä silmällä muiden kuskien liikkeita: hekin tekevät virheitä. Jos huomaat, että takanasi oleva auto ei pidä turvallista matkaa, anna sen ohittaa sinut, sillä vaikka sinulla olisi aikaa jarruttamiseen, sillä ei ole.
 2. Vältä erikoisajoneuvojen ohittamista. Esimerkiksi lunta poistavat ajoneuvot heittävät lunta, joka heikentää näkyvyyttä huomattavasti. Ohittaminen on erittäin vaarallista tällaisissa tapauksissa: lumiauran leveys on usein suurempi, kuin auton, ja sitä on vaikeaa huomata.

 1. Jos et voi lähteä matkaan renkaiden lipsumisen takia, käsittele renkaat erikoisspraylla parempaa pitoa varten jäällä. Tämä tulee takaamaan hyvän matkaan lähtemisen jopa erittäin raskaan jään yhteydessä.
 2. Jarruta etukäteen ennen liikennevaloja ja risteyksiä. Nämä paikat ovat erittäin vaarallisia kahdesta syystä. Ensinnäkin jatkuvan jarruttamisen takia tien pinta on liukkaampaa siellä, kuin muissa tien osissa. Toiseksi, on korkea todennäköisyys törmäykseen toisen tien käyttäjän kanssa, joka saattaa tehdä virheen.
 3. Kiihdytettäessä renkaat tulisi pitää suorina, sillä muuten voit helposti menettää rengaspidon.
 4. Suunnitellessasi talvilomaa, varmista, että matkatavarasi ovat oikein pakattuja ja turvallisesti kiinnitettyjä: tieliikenneonnettomuuden yhteydessä jopa hyvin pienet objektit voivat olla erittäin vaarallisia iskun inertian takia.
 5. Hallitse ohjaustaitojasi. Seuraavia voidaan käyttää liukkaalla tiellä:
  • Jos auto ei vastaa ohjauskomentoon, sinun tulisi palauttaa ratti alkuperäiseen asentoon ja vasta sitten kääntää sitä hitaasti uudelleen. Nope ratin kääntäminen täyteen asti on kiellettyä: tämä voi aiheuttaa täydellisen hallinnan menettämisen.
  • Mennäksesi kulmaan oikein, tee seuraavaa. Välttääksesi eturenkaita lipsumasta, sinun tulisi ennen ohjaamista asettaa maksimaalinen kuorma niille. Tätä varten sinun tulisi terävästi vapauttaa kiihdytyspoljin, ja sitten kääntää rattia suuressa kulmassa. Kulmaan menemisen jälkeen paina kevyesti kiihdytyspoljinta.
  • Ohjataksesi ulos liirrosta ajettaessa takavetoisella autolla, sinun tulisi kääntää rattia lipsumisen suuntaan ja vapauttaa kiihdytyspoljin kokonaan. Nelivetoista auto varten rattia tulisi kääntää myös lipsumisen suuntaan, mutta kiihdytyspoljinta ei tulisi vapauttaa kokonaan, vaan osittain. Etuvetoisen auton yhteydessä käännä renkaita halutun ajoväylän mukaisesti ja paina kiihdytyspoljinta.
  • On myös mahdollista hallita autoa kytkinpolkimen avulla. Lyhyt painallus siihen voi pysäyttää auton kääntymisen ja liirron. Lumipeittoisilla alueilla, joissa ei ole tarpeeksi pitoa matkaan lähtemiseen, voit lisätä moottorin nopeutta päästämällä kytkimen vapaaksi.
  • Turvallista pysähtymistä varten jaksoittainen jarrutusmetodi on paras. Se koostuu sarjasta lyhyitä, teräviä ja toistuvia jarrupolkimen painalluksia. Tällainen metodi mahdollistaa tasaisesti auton nopeuden vähentämisen välttäen samalla renkaiden lipsumisen.
  • Kiihdytyspolkimen ja jarrupolkimen samanaikainen painaminen etuvetoisissa autoissa mahdollistaa myös lipsumisen hallitsemisen. Samankaltaisia ohjauksia voidaan tehdä käyttäen pysäköintijarrumekanismia.

Johtopäätös

Talvitie on täynnä vaaroja. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että auto tulisi jättää autotalliin parempia päiviä varten. Tulet nauttimaan hyvin paljon talvella ajamisesta, jos olet huomaavainen muita tien käyttäjiä kohtaan, ylläpidät hyvää autosi järjestelmien ja yksikköjen toimivuutta ja jatkuvasti parantelet ajotaitojasi ja noudatat suosituksiamme.

loader Ole hyvä ja odota!...