• VERKKOKAUPPA
  • KUMPPANIOHJELMA
  • CLUB
Kokeile premium-tiliä
0
Oma autotalli
Lisää ajoneuvo
0
tuotetta #30-1327
0,00 €
Ostoskorisi on tyhjä

Mitä rengasmerkinnät tarkoittavat?

Rengasmerkinnät antavat tietoa renkaan tärkeimmistä ominaisuuksista. Vaikka merkintöjä ei tarvitse opetella ulkoa, niihin kannattaa rengasostoksilla perehtyä huolellisesti, jotta osaat vertailla renkaiden ominaisuuksia ja valita autoon ja vuodenaikaan sopivat renkaat.

Tässä artikkelissa kerromme auton renkaiden merkinnöistä. Artikkelin lopussa vastaamme eräisiin usein kysyttyihin kysymyksiin.

Auton renkaiden merkinnät: Taustaa

Auton renkaiden merkinnät

Auton renkaiden sivupinnoille on ollut tapana merkitä renkaan tärkeimmät tiedot koodimuodossa jo pitkään. Rengasmerkinnät olivat käytössä laajasti jo 1900-luvun alkupuoliskolla, mutta tuohon aikaan merkinnät olivat epäjohdonmukaisia, sillä yhteisiä standardeja ei vielä ollut olemassa. Merkintöjen standardointi käynnistyi Euroopassa toden teolla 1960-luvun lopussa ja Yhdysvalloissa 1970-luvulla. Ensimmäiset standardoidut merkinnät ilmaisivat renkaan enimmäispaineen ja nopeusluokan.

Tätä nykyä kaikissa renkaissa on oltava rengasmerkinnät. Lisäksi EU-alueella myytävissä uusissa renkaissa ovat vuodesta 2012 alkaen olleet pakollisia ”EU-rengasmerkinnät”, joihin on tullut muutoksia toukokuusta 2021 alkaen. Aiheesta voit lukea lisää alempaa usein kysytyistä kysymyksistä.

Mitä renkaiden merkinnät tarkoittavat?

Mitä renkaiden merkinnät tarkoittavat

Rengasmerkinnät ovat koodirimpsuja, joiden sisältö vaihtelee. Rengasmerkintä saattaa alkaa kirjaintunnuksella, joka kertoo, minkälaiselle ajoneuvolle renkaat on tarkoitettu. Sitä ei kuitenkaan aina ole. Usein ensimmäinen rengasmerkintä on kolminumeroinen luku, joka kertoo renkaan leveyden millimetreissä. Sitä seuraa kauttaviiva ja sitten kaksinumeroinen luku, joka kertoo renkaan profiilisuhteen eli korkeuden suhteessa poikkileikkausleveyteen prosenttilukuna. Kolmas merkintä on kirjain, joka kertoo renkaan tyypin. Neljäs merkintä on jälleen numero ja se kertoo vanteen halkaisijan tuumissa eli vannekoon. Kaksi viimeistä merkintää ovat numerolla ilmaistu kantavuusindeksi sekä kirjaimella ilmaistu nopeusluokka. Tämän jälkeen renkaaseen on merkitty tieto mahdollisesta vahvistuksesta sekä valmistajan tiedot, rengasmalli, valmistuspaikka ja -aika, asennusohjeita sekä mahdollisesti suurinta kantavuutta vastaava paine.

Kuulostaako monimutkaiselta? Ei hätää – katsotaan esimerkin kautta, mitä rengasmerkinnät tarkoittavat. Puretaan seuraava esimerkki yhdessä: P 205/60 R 16 96R XL NOKIAN HAKKAPELIITTA 10 DOT* YL69 2715. Merkinnästä selviää, että renkaan:

  • suunnittelu on tarkoitettu henkilöautolle (P, passenger)
  • leveys on 205 mm
  • korkeus on 60 % poikkileikkausleveydestä (ts. tämä on renkaan profiili)
  • rakenne on vyörengas (R eli radial tarkoittaa vyörengasta)
  • vanteen halkaisija on 16 tuumaa
  • kuormitusluokka on 96**
  • nopeusluokka on R***
  • kuormitusluokka on korotettu (XL eli extra load)
  • valmistaja on NOKIAN
  • malli on Hakkapeliitta 10
  • valmistuspaikka on tehdas YL (69 on valmistajan oma koodi)
  • valmistusaika on viikko 27 vuonna 2015.

*DOT-merkintä ilmoittaa renkaan valmistuspaikan ja -ajan.

**Kuormitus- eli kantavuusluokat merkitään numeroilla 61–132 välillä. Tavallisten henkilöautojen renkaiden kantavuusluokat ovat tyypillisesti välillä 75–105.

***Nopeusluokka kertoo, mikä on suurin nopeus, jolla rengas kykenee kannattelemaan kuormaa turvallisesti. Luokat ovat välillä A1-ZR. Yleisimmät nopeusluokat ovat välillä Q–Y. Lue lisää renkaiden nopeus- ja kantavuusluokista.

Usein kysytyt kysymykset

Vastaamme nyt usein kysyttyihin kysymyksiin auton renkaiden merkinnöistä ja renkaiden valinnasta.

  • Mitä rengasmerkinnän alussa oleva kirjain tarkoittaa?
    Rengasmerkintä voi alkaa kirjaimella P, LT, T tai ST. Ne ilmaisevat, mille ajoneuvolle rengas on suunniteltu. P (passenger) tarkoittaa henkilöautoa, LT (light truck) pakettiautoa, T (temporary) vararengasta ja ST (special trailer) perävaunua.
  • Mitä EU-rengasmerkinnät tarkoittavat?
    EU-rengasmerkinnät tarkoittavat tarraa, joka on kiinni uusissa renkaissa. Niitä ei siis ole merkitty itse renkaaseen. Merkinnät otettiin käyttöön vuonna 2012 ja ne ilmaisevat kolme asiaa: renkaiden vierintämelutaso, märkäpito ja polttoainetaloudellisuus. Merkinnät ovat pakollisia kaikissa renkaissa nastatalvirenkaita lukuun ottamatta. Auton talvirenkaat ilmoitetaan erikseen renkaan renkaan pito jäällä ja lumessa.
    EU-rengasmerkintöjä uudistettiin vuonna 2021 niin, että märkäpito-ominaisuudet ja polttoainetehokkuus ilmaistaan asteikolla A–E. Uudistuksen tarkoituksena on auttaa kuluttajia hahmottamaan renkaiden ominaisuudet aiempaa helpommin. Vastaava asteikko on tuttu mm. kodinkoneiden energiatehokkuusluokista. Merkinnöistä löytyy nyt myös erillinen jääpitomerkintä sekä QR-koodi, jonka kautta voi siirtyä lukemaan lisätietoja renkaiden ominaisuuksista.
  • Missä kohtaa rengasmerkintää on tieto rengaspaineista?
    Rengaspaineita ei enää ole tapana merkitä renkaisiin. Jos et ole varma sopivista rengaspaineista, tarkista ne auton ohjekirjasta, polttoainesäiliön kannesta tai tarrasta auton kuljettajan puoleisessa seinässä. Monissa nykyautoissa on rengaspaineen automaattinen valvontajärjestelmä eli TPMS, joka helpottaa paineiden seurantaa. Jos sitä ei ole, kannattaa hankkia tarkka rengaspainemittari.
  • Millaisia rengasrakenteita on olemassa?
    Yleisin renkaiden rakenne on R eli vyörengas – käytännössä katsoen kaikki henkilöautojen renkaat ovat tämäntyyppisiä. Toinen päätyyppi on diagonaaliset renkaat (kirjaintunnus ”D”). Niitä käytetään lähinnä kevyissä moottoriajoneuvoissa, museoautoissa ja traktoreissa ja muissa maatalouskoneissa.
  • Miten talvirenkaiden merkinnät eroavat kesärenkaiden merkinnöistä?
    Sekä kitka- että nastatalvirenkaissa on oltava ns. M+S-merkintä (mud+snow, suom. muta ja lumi). Tämän jälkeen niissä on symboli, jossa lumihiutale on on vuorenhuipun sisällä. Tämä symboli on viralliselta nimeltään 3PMSF ja se kertoo, että rengas on läpäissyt testit, joissa on testattu sen lumipitoa. Huomioi, että joulukuusta 2024 alkaen kaikissa Suomessa käytettävissä nastarenkaissa on oltava sekä M+S- ja 3PMSF-merkinnät.
  • Kuinka vanhoja renkaita saa käyttää?
    Jokaisella rengasvalmistajalla on oma suosituksensa renkaiden käyttöiäksi. Pääsääntöisesti se on 6 vuotta, Michelinillä ja Continentalilla jopa 10 vuotta. Renkaiden käyttöikään vaikuttaa tietysti, kuinka paljon niillä ajetaan ja miten niitä säilytetään. Liian vanhoilla renkailla ei kannata ajaa, vaikka kulutuspintaa olisi vielä jäljellä. Jos et ole varma renkaittesi iästä, katso niiden valmistusaika rengasmerkinnästä yllä olevien ohjeiden avulla.
  • Mitä tarkoittavat lyhenteet A/T ja M/T? Entä A/S?
    A/T tulee sanoista all terrain ja tarkoittaa maastorenkaita. M/T taas tarkoittaa mud/terrain ja sekin on tyypillinen maastorenkaista puhuttaessa. Sen sijaan A/S tarkoittaa, että kyseessä ovat all-season eli ympärivuotiset renkaat.
  • Mitä tarkoittavat lyhenteet ML, RF, FR, TT ja TL?
    Nämä lyhenteet, jotka eivät varsinaisesti kuulu rengasmerkintään, voivat tulla vastaan uusia renkaita etsittäessä. Kysymyksen lyhenteistä ML, RF ja FR viittaavat renkaan rakenteeseen. ML tarkoittaa, että renkaassa on suojalista, RF tarkoittaa että rengas on vahvistettu ja FR tarkoittaa että vanteen reuna on suojattu. TT tarkoittaa sisäkumillisia renkaita ja TL tarkoittaa sisäkumittomia (tubeless).
  • Mitä tarkoittaa merkintä ”rotation” tai ”direction”?
    Nämä merkinnät tarkoittavat renkaan pyörimissuuntaa. Niiden lisäksi renkaan sivupintaan merkitään yleensä nuoli, joka osoittaa pyörimissuunnan. Huomioi, että joillain renkailla ei ole erikseen määriteltyä pyörimissuuntaa.
  • Mitä tapahtuu, jos käytän vääränlaisia renkaita?
    On turvallisuutesi kannalta tärkeää, että ostamasi renkaat sopivat ajoneuvoosi kooltaan ja ominaisuuksiltaan ja ne ovat vuodenaikaan sopivat. Vain oikeanlaisia renkaita käyttämällä voit olla varma siitä, että renkaan kulutuspinta on täysin kosketuksissa tienpinnan kanssa ja että renkaat reagoivat ohjausliikkeisiin juuri oikein ja saat kaiken irti auton suorituskyvystä.

Yhteenveto

  • Auton rengasmerkinnät antavat tietoa renkaiden tärkeimmistä ominaisuuksista eli mittasuhteista, rakenteesta, kuormitus- ja nopeusluokasta ja lisäominaisuuksista. Lisäksi renkaisiin merkitään valmistaja, malli, valmistusaika sekä valmistuspaikka, pyörimissuunta sekä mahdollisesti muita tietoja.
  • Uusina myytävissä renkaissa on vuodesta 2012 alkaen ollut EU-rengasmerkinnät, jotka antavat kuluttajalle tietoa renkaan märkäpidosta, melutasosta ja polttoainetaloudellisuudesta. Merkintöjä selkeytettiin ja uudistettiin vuonna 2021.
  • Mitä jos ostaisit seuraavat auton renkaat netistä? Me AUTODOCilla autamme sinua mielellämme valitsemaan autoosi ja budjettiisi sopivat renkaat. Laajaan rengasvalikoimaamme kuuluvat mm. valmistajien Hankook, Michelin, Rotalla, Continental ja tietysti Nokian renkaat. Tervetuloa ostoksille!

Suosituimmat aiheeseen liittyvät tuotteet:

Suositut postaukset

Tilaa uutiskirjeemme

Syötä sähköpostiosoitteesi kuullaaksesi tuoreimmista uutisista ja vinkeistä.