Mikä on renkaan vannesuoja?
TilaaUUTISKIRJEEMME
Syötä sähköpostiosoitteesi kuullaaksesi tuoreimmista uutisista ja vinkeistä.
Sijainti lähellä tienpintaa altistaa auton pyöränvanteet kosteudelle, iskuille, naarmuille ja säröille, jotka ovat omiaan lyhentämään vanteen käyttöikää ja pilaamaan sen ulkoasun. Siksi renkaaseen kannattaa jälkiasentaa vannesuoja tai ostaa saman tien vannesuojatut renkaat.
Tässä artikkelissa kerromme, mitä vannesuojatut renkaat ja erikseen myytävät reunasuojat ovat.
Yleistä vanteista
Vanteilla tarkoitetaan pyörän metallista runkoa, jonka ympärille rengas asennetaan. Sen tehtävä on tukea rengasta. Vanteet eroavat toisistaan mittojensa osalta ja materiaaliensa osalta. Mitoista tärkeimmät ovat halkaisija, leveys, keskireiän halkaisija, pulttijako ja ET eli offset. Vannemateriaaleista yleisimpiä ovat teräs, alumiini ja alumiini-magnesiumseokset sekä kromi ja kromiseokset.
Vanteet ovat jatkuvasti alttiina muodonmuutoksille, halkeamille, naarmuille ja korroosiolle tien epätasaisuuksien, tiesuolan, loskan ja tieltä lentävien pikkukivien ja hiekan vuoksi. Tavalliset peltivanteet kestävät tällaisten haittatekijöiden vaikutuksia varsin hyvin, toki ne voivat ruostua. Sen sijaan kevytmetallivanteet ovat peltivanteita herkempiä heikentymään myös rakenteellisesti. Niiden tyylikäs ulkomuoto kärsii helposti iskujen ja naarmujen vaikutuksista.
Kuten jokainen autonomistaja tietää, vanteiden ulkoasu vaikuttaa koko auton yleisilmeeseen. Siksi vanteiden suojaamiseen on kehitetty kaksi eri ratkaisua: ostaa vannesuojatut renkaat tai erilliset vanteiden reunasuojat. Nämä ratkaisut esittelemme alla.
Mitä ovat vannesuojatut renkaat?
Vannesuojattu rengas valmistetaan niin, että töyssyjen ja kivien iskut kohdistuvat renkaan sivupinnan erityiseen vannesuojaan. Se on vahvistetusta kumista tehty kieleke, joka työntyy vanteen laipan yli. Se voi olla koholla tai upotettu vanteen myötäisesti. Iskuilta suojaamisen lisäksi vannesuojakieleke ehkäisee roskien ja kivien päätymistä vanteen sisään.
Vannesuojalla varustetut renkaat ovat säilyneet melko harvinaisina. Ne tunnistaa niihin merkityistä kirjainyhdistelmistä FR, FSL, FP, MFS, FSL, RB tai RPB. Mitään yhtenäistä standardia ei ole käytössä vaan rengasvalmistajat määrittelevät itse mitä kirjainyhdistelmää ne käyttävät ja minkälainen renkaiden rakenne on. Kaikki rengasvalmistajat eivät valmista vannesuojattuja renkaita ollenkaan. Tunnetuista valmistajista esimerkiksi eräät Hankookin, Bridgestonen, Goodyearin ja Nokian renkaat ovat vannesuojattuja.
Vanteiden suojaaminen kuulostaa järkevältä, ja moni voi ihmetellä, miksi kaikkia myynnissä olevia renkaita ei vannesuojata. Tärkein syy on se, että tällaisia renkaita ei yleensä voi käyttää peltivanteilla, sillä tällöin pölykapselien asentaminen olisi vaikeaa ja ne putoaisivat helposti irti. Toinen syy on, että vannesuojatut renkaat eivät ole tarpeen, jos rengasprofiili on korkea ja vanteet eivät ole erityisen alttiita vaurioille. Kolmas syy on se, että tällaiset renkaat ovat yhä melko harvinaisia, minkä vuoksi ne ovat jopa 20 % kalliimmat kuin tavalliset renkaat.
Mitä ovat vanteiden reunasuojat?
Jos vannesuoja renkaassa olisi hyödyksi mutta et halua ostaa uusia renkaita, voit hankkia jälkiasennettavan reunasuojan. Tällaisten suojusten tunnetuimpia valmistajia ovat brittiläiset Rimblades ja Alloygator. Tuotteita voidaan käyttää alumiini- tai kromivanteissa ja niitä on olemassa eri profiileilla ja eri väreissä. Tuote on kapea lista, joka kiinnitetään renkaan ja vanteen laipan väliseen reunaan. Osan malleista voi asentaa itse, osa on parempi antaa ammattilaisten asennettavaksi.
Ennen reunasuojan kiinnittämistä rengas ja vanne puhdistetaan huolellisesti. Joissain tapauksissa ne on irrotettava autosta. Vanteen reunasuojan kiinnittäminen voi tapahtua eri tavoin suojuksen mallista riippuen. Siinä voi olla liimapinta kiinnitystä varten, jolloin tuote yksinkertaisesti painetaan paikoilleen. Alloygator-merkkiset suojat isketään kiinni kumivasaraa käyttäen. Joihinkin suojiin liima on levitettävä erikseen, ja jotkut tuotteet kiinnitetään erityisillä kiinnikkeillä tai liimanauhalla.
Jos vannesuoja renkaassa halutaan irrottaa, on noudatettava erityistä varovaisuutta ettei rengas pääse vaurioitumaan ja vanne naarmuuntumaan.
Usein kysyttyä
Vastaamme nyt muutamiin usein kysyttyihin kysymyksiin vannesuojattuihin renkaisiin ja vannesuojiin liittyen.
- Paljonko vannesuojatut renkaat maksavat? 10–20 % enemmän kuin tavalliset renkaat. Saatavilla on sekä edullisempia että kalliimpia malleja.
- Voiko mihin tahansa autoon asentaa vannesuojatut renkaat? Kyllä, mikäli renkaat täyttävät autonvalmistajan asettamat rengasvaatimukset.
- Paljonko vannesuojat maksavat? Yksi vannesuoja renkaaseen maksaa 30–40 eurosta ylöspäin. Työn hinta mukaan lukien kannattaa varautua n. 200 euron kustannuksiin.
- Sopivatko vannesuojat mihin tahansa vanteeseen? Vannesuojia on saatavilla erikokoisiin vanteisiin. Tärkeää on sopivan kokoisten suojien käyttö. Huomioi kuitenkin, että ne ovat eniten hyödyksi, jos autossa on alu- tai kromivanteet.
- Voitko vannesuojat asentaa vanteisiin, joissa on vaurioita? Vähäiset naarmut eivät estä vannesuojien asentamista. Jos vanteet vauriot ovat laajoja, kannattaa vanne joko kunnostaa tai vaihtaa uuteen ja vasta sitten asentaa vannesuojat. Suojat eivät nimittäin estä esim. korroosion muodostumista jo vaurioituneisiin vanteisiin. Suosittelemme samalla tarkistamaan renkaiden kunnon ja ostamaan tarvittaessa uudet talvi- tai kesärenkaat tarjoushintaan.
- Mistä materiaalista vannesuojat valmistetaan? Niitä voidaan valmistaa kovasta kumista, kestomuoveista kuten termoplastisista vulkanisaateista (TPV), nylonista tai nylonkomposiitista. Materiaalia on voitu vahvistaa esimerkiksi UV-säteiltä ja iskuilta suojaavilla lisäaineilla.
- Miksi vannesuoja irtoaa niin helposti? Suojan ei pitäisi irrota helposti, joten jos näin käy, tuote on todennäköisesti asennettu väärin. Noudata siis pakkauksen mukana tulevia asennusohjeita huolellisesti ja puhdista asennuskohta perusteellisesti ennen suojan kiinnittämistä. Voit teettää työn myös korjaamolla, jolloin se tulee varmasti tehtyä oikein. Jos suojat ovat olleet paikoillaan jo pitkään, niiden liima saattaa pettää, jolloin ne voi irrottaa ja liimata uudestaan.
- Voiko vannesuojat irrottaa? Totta kai. Varsinkin Rimblades-merkkisten suojien irrottaminen on helppoa, sillä niiden liimakiinnitys haurastuu kuumailmapuhaltimella lämmitettäessä. Tämän jälkeen suoja on helppo vetää irti ja liimajäämät voi raaputtaa varovasti irti. Käytä tarvittaessa apunasi 2-propanolia tai vastaavaa ainetta, mutta älä kuitenkaan nitro-ohennetta, asetonia tai muuta vanteen lakkapinnalle haitallista ainetta.
- Eikö riitä, että ostan vannesuojasprayta ja suihkutan sitä vanteeseen? Myynnissä on tosiaan suihkemuotoisia vannesuoja-aineita. Ne antavat vanteille näyttävän kiillon ja hylkivät kohtuullisen tehokkaasti likaa, tiesuolaa ja kosteutta. Spraykäsittely on tehtävä aina 3–6 kk välein. Toisin kuin vannesuojat, spraypinnoite ei ole tehokas apu iskuja vastaan. Voit varmistaa vanteillesi maksimaalisen suojan käyttämällä sekä suojuksia että sprayta.
Yhteenveto
- Vannesuojatun renkaan kyljessä on iskuilta, epäpuhtauksilta ja kosteudelta suojaava kieleke. Tällaisia renkaita ei yleensä voida käyttää teräsvanteilla, sillä ne häiritsevät pölykapselia. Alu- ja kromivanteille ne soveltuvat hyvin.
- Vanteiden reunasuojat ovat erillisiä listoja, jotka kiinnitetään vanteen laipan ja renkaan väliseen reunaan. Niitä on saatavilla eri väreissä, eri rakenteilla ja erilaisilla kiinnitystyypeillä.
- AUTODOC-verkkokaupasta löydät laajan valikoiman halpoja renkaita, vanteita ja rengastyökaluja. Teemme shoppailusta helppoa: kun syötät autosi VIN- tai rekisterinumeron, näet saman tien, mitkä tuotteet sinun autoosi sopivat. Kätevää, eikö?
Suosituimmat aiheeseen liittyvät tuotteet:
Suositut postaukset
- Autovahojen tyypit: Värilliset, nestemäiset ja vahat naarmuihin
- Renkaan kantavuusindeksi ja renkaiden nopeusluokat: Tämä sinun tulee tietää
- 5 parasta auton akkulaturia 2023
- Miksi ostaa istuinsuojat autoon: Hyödyllistä tietoa kuljettajille
- Mitä rengasmerkinnät tarkoittavat?
- Pysyvästi mukavan matkustamon puolesta: kaikki ilmastoinnin vioista.
- Öljynsuodattimen valintaopas
- Kuinka pidentää renkaidesi ikää